Játrová kuřecí pěna s koňakem
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
60 g |
Játra kuřecí |
400 g |
Koňak Armaňak |
20 ml |
Mrkev kořen |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel kudrnka |
15 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 g |
Sůl |
4 g |
Veka |
120 g |
Víno bílé |
200 ml |
Voda pitná |
500 ml |
Želatina |
30 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, stroužky česneku na čtvrtky. Do hrnce vlijeme vodu, víno, přisypeme mrkev, cibuli, česnek, přivedeme k varu. Okořeníme bobkovým listem, do hrnce přidáme kuřecí játra a povaříme 10 minut. Hrnec odstavíme, necháme vychladnout. Scedíme, polovinu česneku a cibule odstraníme, vývar ponecháme na později. Do mixéru vložíme játra, cibuli a česnek z vývaru, zalijeme koňakem, osolíme, opepříme, rozmixujeme na hladký krém. Ten přendáme do misky, přisypeme posekanou petrželku, promícháme, ze smetany ručně vyšleháme nepříliš hustou šlehačku, kterou postupně promícháváme s játrovým krémem. Konzistence by neměla být příliš tekutá, aby vzniklou pěnu bylo možné tvarovat. Bílou veku nakrájíme na plátky, opečeme v topinkovači. Želatinu necháme nabobtnat 5 minut v trošce studené vody, mezitím zahřejeme vývar, který zbyl, smícháme s nabobtnalou želatinou, zchladíme na aspik.
- Z kuřecí pěny vytvarujeme lžící kopečky, upravíme na dezertní talířky, doplníme plátky opečené veky a ozdobíme zchladlým aspikem.