Játrová kuřecí pěna s koňakem

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 60 g
Játra kuřecí 400 g
Koňak Armaňak 20 ml
Mrkev kořen 50 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel kudrnka 15 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 g
Sůl 4 g
Veka 120 g
Víno bílé 200 ml
Voda pitná 500 ml
Želatina 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, stroužky česneku na čtvrtky. Do hrnce vlijeme vodu, víno, přisypeme mrkev, cibuli, česnek, přivedeme k varu. Okořeníme bobkovým listem, do hrnce přidáme kuřecí játra a povaříme 10 minut. Hrnec odstavíme, necháme vychladnout. Scedíme, polovinu česneku a cibule odstraníme, vývar ponecháme na později. Do mixéru vložíme játra, cibuli a česnek z vývaru, zalijeme koňakem, osolíme, opepříme, rozmixujeme na hladký krém. Ten přendáme do misky, přisypeme posekanou petrželku, promícháme, ze smetany ručně vyšleháme nepříliš hustou šlehačku, kterou postupně promícháváme s játrovým krémem. Konzistence by neměla být příliš tekutá, aby vzniklou pěnu bylo možné tvarovat. Bílou veku nakrájíme na plátky, opečeme v topinkovači. Želatinu necháme nabobtnat 5 minut v trošce studené vody, mezitím zahřejeme vývar, který zbyl, smícháme s nabobtnalou želatinou, zchladíme na aspik.
  2. Z kuřecí pěny vytvarujeme lžící kopečky, upravíme na dezertní talířky, doplníme plátky opečené veky a ozdobíme zchladlým aspikem.