Králík pečený na smetaně
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Králík |
1.5 kg |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
3 polévková lžíce |
Uzená vepřová krkovička |
100 g |
Vývar drůbeží |
4 dl |
Zakysaná smetana |
400 g |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Králíka naporcujeme, porce omyjeme studenou vodou a osušíme, pak je potřeme citrinovou šťávou, opepříme a osolíme a necháme 1 hodinu v chladnu marinovat.
- Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
- V zapékací míse rozehřejeme tuk a porce králíka na něm osmažíme ze všech stran. Pak přidáme slaninu, cibuli a česnek, vše zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a třetinou smetany a vše důkladně promícháme.
- Mísu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 160 stupňů Celsia, a pod pokličkou pečeme přibližně hodinu. Průběžně přiléváme smetanu a porce obracíme. Upečené maso vyjmeme ze zapékací mísy a uchováme v teple. Do omáčky vmícháme zbylou zakysanou smetanu, dochutíme ji pepřem a solí a ještě krátce prohřejeme.