Králík pečený na smetaně

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Králík 1.5 kg
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Tuk 3 polévková lžíce
Uzená vepřová krkovička 100 g
Vývar drůbeží 4 dl
Zakysaná smetana 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Králíka naporcujeme, porce omyjeme studenou vodou a osušíme, pak je potřeme citrinovou šťávou, opepříme a osolíme a necháme 1 hodinu v chladnu marinovat.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  3. V zapékací míse rozehřejeme tuk a porce králíka na něm osmažíme ze všech stran. Pak přidáme slaninu, cibuli a česnek, vše zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a třetinou smetany a vše důkladně promícháme.
  4. Mísu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 160 stupňů Celsia, a pod pokličkou pečeme přibližně hodinu. Průběžně přiléváme smetanu a porce obracíme. Upečené maso vyjmeme ze zapékací mísy a uchováme v teple. Do omáčky vmícháme zbylou zakysanou smetanu, dochutíme ji pepřem a solí a ještě krátce prohřejeme.