Červený a hořký pomeranč (pomeranzen) v želé
Ingredience
Cukr želírovací |
500 g |
Likér pomerančový |
4 cl |
Pomeranč červený |
3 kg |
Pomeranče |
350 g |
Voda pitná |
400 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 68 porcí
- Pomeranzen neboli hořké pomeranče (3 ks) přelijeme horkou vodou a dosucha osušíme. Do menšího hrnce dáme půlky hořkých pomerančů a vodu, zakryjeme pokličkou a vaříme doměkka asi 45 minut. Pomeranče vyjmeme z hrnce a vodu svaříme na 100 ml. Vyškrabeme zbytky dužiny a odstraníme nasazení stopky z pomerančů; kůru nakrájíme na tenounké nudličky.
- Z červených pomerančů vymačkáme šťávu, odměříme 1300 ml a nalijeme do velkého hrnce, přidáme nakrájenou pomerančovou kůru, vodu z vaření a želírovací cukr 3plus1. Směs přivedeme k varu a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Stáhneme z ohně a přimícháme pomerančovy likér.
- Plníme do sklenic a dobře uzavřeme.