Pirohy s houbami a kysaným zelím
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Houby sušené |
40 g |
Kmín mletý |
1 kávová lžička |
Listové těsto |
450 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
2 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
1.5 dl |
Voda pitná |
2 dl |
Zakysaná smetana |
250 g |
Zelí kysané |
300 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
- Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno.
- Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme víno, kysané zelí a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
- Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
- Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
- Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
- Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
- Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.