Pirohy s houbami a kysaným zelím

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Houby sušené 40 g
Kmín mletý 1 kávová lžička
Listové těsto 450 g
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pažitka 2 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 1.5 dl
Voda pitná 2 dl
Zakysaná smetana 250 g
Zelí kysané 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
  2. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno.
  3. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
  4. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme víno, kysané zelí a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
  5. Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
  6. Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
  7. Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
  8. Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
  9. Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.