Hruškový kompot s citronem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krystal |
500 g |
Hrušky |
2.5 kg |
Voda pitná |
3 l |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme z nich pecičky. Na chvíli je ponoříme do vody s citronovou šťávou.
- Cukr vsypeme do 1,5l vody a nálev povaříme, až se cukr rozpustí.
- Hrušky vyjmeme, rozdělíme do sklenic a zalijeme prochladlým nálevem. Do každé sklenice přidáme kolečko citronu.
- Sklenice zavíčkujeme, upevníme svorkami, vložíme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 - 90 stupňů Celsia sterilujeme 20 minut.
- Hotové kompoty vyjmeme a po vychladnutí odstraníme svorky. Uložíme na temném a suchém místě.