Makovec s jablky
Ingredience
Čokoláda na vaření |
100 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Džem meruňkový |
200 g |
Hera |
30 g |
Jablka |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mák mletý |
200 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej slunečnicový |
50 ml |
Strouhanka |
60 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku spolu s kypřícím práškem prosijeme do misky, přidáme vanilkový cukr, cukr moučku, mletý mák, neoloupaná, nastrouhaná jablka. Všechny suroviny zalijeme mlékem, rozklepneme vejce a vše důkladně promícháme.
- Připravenou směs přeložíme na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde při střední teplotě pečeme moučník přibližně 30 minut.
- Upečený makovec vytáhneme z trouby, hned potřeme džemem a necháme vychladnout.
- Zatím připravíme čokoládu. Do teflonové pánvičky dáme na kostky nakrájenou Heru, přidáme nalámané kousky čokolády a občasným mícháním na mírném ohni čokoládu rozpustíme.
- Vezmeme vychladlý koláč, potřeme čokoládou a necháme ji na chladném místě ztuhnout. Hotový makovec nakrájíme na úhledné čtverce nebo trojúhelníky.