Makovec s jablky

Ingredience


Čokoláda na vaření 100 g
Cukr moučkový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Džem meruňkový 200 g
Hera 30 g
Jablka 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mák mletý 200 g
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka polohrubá 300 g
Olej slunečnicový 50 ml
Strouhanka 60 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku spolu s kypřícím práškem prosijeme do misky, přidáme vanilkový cukr, cukr moučku, mletý mák, neoloupaná, nastrouhaná jablka. Všechny suroviny zalijeme mlékem, rozklepneme vejce a vše důkladně promícháme.
  2. Připravenou směs přeložíme na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde při střední teplotě pečeme moučník přibližně 30 minut.
  3. Upečený makovec vytáhneme z trouby, hned potřeme džemem a necháme vychladnout.
  4. Zatím připravíme čokoládu. Do teflonové pánvičky dáme na kostky nakrájenou Heru, přidáme nalámané kousky čokolády a občasným mícháním na mírném ohni čokoládu rozpustíme.
  5. Vezmeme vychladlý koláč, potřeme čokoládou a necháme ji na chladném místě ztuhnout. Hotový makovec nakrájíme na úhledné čtverce nebo trojúhelníky.