Vepřová panenka s bramborovou a mrkvovou kaší
Ingredience
Brambory |
500 g |
Hořčice Dijonská |
40 g |
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Jíška tmavá |
15 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mrkev kořen |
500 g |
Muškátový oříšek |
2 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Protlak rajčatový |
10 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Strouhanka |
50 g |
Sůl |
1 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vepřová panenka |
600 g |
Žampiony čerstvé |
100 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné brambory a mrkev uvaříme zvlášť. Vaříme asi 20 minut. Mezitím vepřovou panenku nakrájíme na plátky, vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme z obou stran dozlatova, osolíme a opepříme, necháme vychladnout.
- Žampiony posekáme nadrobno a promícháme se strouhankou a pěti gramy čerstvého tymiánu. Vychladlé plátky masa potřeme hořčicí a v žampionové směsi obalíme. Scezené brambory a mrkev vložíme do mísy, každou surovinu zvlášť, ke každé přidáme tři žloutky, sůl, pepř podle chuti, mletý muškátový oříšek, smetanu a šťouchadlem vypracujeme kaši. Zvlášť mrkvovou a zvlášť bramborovou.
- Do vroucího hovězího vývaru přimícháme rajčatový protlak, přidáme zbytek tymiánu, zahustíme tmavou jíškou a vaříme, až omáčka zmenší objem a bude krémová.
- Zapékací misku vymažeme máslem, naplníme mrkvovou kaší a pečeme v troubě asi 25 minut. Bramborovou kaši něpěchujeme do tvořítka na krémy. Plech vyložíme papírem na pečení a na něj tvoříme bramborové kytičky, které pečeme v troubě asi 15 až 20 minut. Nakonec dáme do trouby obalené plátky masa a pečeme 20 až 25 minut.
- Na talíře upravíme plátky masa, přelijeme omáčkou, doplníme bramborovými kytičkami a špalíčkem mrkvové kaše.