Kávová zmrzlina se smaženým banánem
Ingredience
Banány |
2 ks |
Cukr krupice |
15 g |
Cukr vanilka |
1 kávová lžička |
Káva instantní |
30 ml |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Med včelí |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
50 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 2 porce
- V hrnci smícháme kávu, mléko a vanilkový cukr, ohříváme, až se tekutina téměř odpaří. Žloutek s cukrem utřeme do pěny, postupně přiléváme za stálého míchání horké husté kávové mléko. Krém musí mírně pěnit. Šleháme ho v ledové vodní lázni, dokud není zcela studený.
- Smetanu ušleháme dohladka a vmícháme ji do krému. Krémem naplníme misky, uložíme je do mrazničky.
- Před podáváním zmrzliny oloupeme banány, podélně i příčně je rozřízneme. V pánvi rozehřejeme máslo s medem a banány krátce osmažíme.
- Banány rozložíme na servírovací talíře, přidáme kopečky kávového zmrzlinového krému a podáváme.