Kávová zmrzlina se smaženým banánem

Ingredience


Banány 2 ks
Cukr krupice 15 g
Cukr vanilka 1 kávová lžička
Káva instantní 30 ml
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Med včelí 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 50 ml
Smetana 33% (šlehačka) 50 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci smícháme kávu, mléko a vanilkový cukr, ohříváme, až se tekutina téměř odpaří. Žloutek s cukrem utřeme do pěny, postupně přiléváme za stálého míchání horké husté kávové mléko. Krém musí mírně pěnit. Šleháme ho v ledové vodní lázni, dokud není zcela studený.
  2. Smetanu ušleháme dohladka a vmícháme ji do krému. Krémem naplníme misky, uložíme je do mrazničky.
  3. Před podáváním zmrzliny oloupeme banány, podélně i příčně je rozřízneme. V pánvi rozehřejeme máslo s medem a banány krátce osmažíme.
  4. Banány rozložíme na servírovací talíře, přidáme kopečky kávového zmrzlinového krému a podáváme.