Holub s rizotem a hříbky
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Holub |
800 g |
Husí sádlo |
50 g |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
20 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Česnek |
2 stroužek |
Cibulka jarní |
20 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže carnaroli |
400 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
80 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Víno bílé |
1 dl |
Vývar drůbeží |
1 l |
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
30 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Příprava rizota: Ve vhodném hrnci rozpálíme máslo, na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku, oloupaný a POkrájený česnek, tymián. Vše orestujeme, přidáme rýži, kterou za stálého míchání restujeme přibližně 1 minutu, osolíme, opepříme. Zalijeme vínem, na mírném ohni vaříme vaříme, než se všechno víno vyvaří. Následovně pomalu způsobem přiléváme do rýže vývar, necháme ho vstřebat do rýže. Ve vaření a přilévání vývaru pokračujeme do té doby, než je rýže hotová. Celé vaření rýže trvá přibližně 25 minut. Hotovou rýži stáhneme z ohně a udržujeme teplou, těsně před podáváním horkou rýži polijeme smetanou, na každou porci položíme tenké kousky másla, posypme strouhaným sýrem, ozdobíme tymiánem.
- Příprava holuba: odstraníme konce křídel, celé holuby rozporcujeme na prsa, která necháme na hrudní části a stehna, ze kterých vyřízneme stehenní kost. Prsa potřeme olejem, jemně osolíme, posypeme rozmarýnem, přikryjeme a necháme marinovat 20 minut. Marinovaná prsa opepříme, v rozpálené pánvičce kůží dolu opečeme do zlatova. Potom je přeložíme na pekáček kůži nahoru, v horké troubě ještě dopečeme přibližně 5 minut.
- V menším rendlíku zahřejeme husí sádlo, vložíme osolená stehna a na hodně mírném ohni pod poklici vaříme tak dlouho, než stehna změknou.
- Příprava hub: Čerstvé houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Potom je osmahneme v pánvičce na rozpáleném másle spolu s tenkými kolečky česneku do zlatova. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, nakonec dochutíme solí, pepřem, ihned odstavíme z ohně. Houby smažíme přibližně 15 minut.
- Holubí maso rozdělíme na čtyři talíře, naaranžujeme rýži a připravené houby, následně jídlo podáváme. Holubí maso pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou.