Holub s rizotem a hříbky

Ingredience


Citrony 1 ks
Holub 800 g
Husí sádlo 50 g
Olej olivový extra panenský 1 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 20 g
Sůl 1 kávová lžička
Česnek 2 stroužek
Cibulka jarní 20 g
Máslo čerstvé 80 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže carnaroli 400 g
Smetana 33% (šlehačka) 50 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 80 g
Tymián čerstvý 20 g
Víno bílé 1 dl
Vývar drůbeží 1 l
Česnek 1 stroužek
Cibulka jarní 30 g
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava rizota: Ve vhodném hrnci rozpálíme máslo, na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku, oloupaný a POkrájený česnek, tymián. Vše orestujeme, přidáme rýži, kterou za stálého míchání restujeme přibližně 1 minutu, osolíme, opepříme. Zalijeme vínem, na mírném ohni vaříme vaříme, než se všechno víno vyvaří. Následovně pomalu způsobem přiléváme do rýže vývar, necháme ho vstřebat do rýže. Ve vaření a přilévání vývaru pokračujeme do té doby, než je rýže hotová. Celé vaření rýže trvá přibližně 25 minut. Hotovou rýži stáhneme z ohně a udržujeme teplou, těsně před podáváním horkou rýži polijeme smetanou, na každou porci položíme tenké kousky másla, posypme strouhaným sýrem, ozdobíme tymiánem.
  2. Příprava holuba: odstraníme konce křídel, celé holuby rozporcujeme na prsa, která necháme na hrudní části a stehna, ze kterých vyřízneme stehenní kost. Prsa potřeme olejem, jemně osolíme, posypeme rozmarýnem, přikryjeme a necháme marinovat 20 minut. Marinovaná prsa opepříme, v rozpálené pánvičce kůží dolu opečeme do zlatova. Potom je přeložíme na pekáček kůži nahoru, v horké troubě ještě dopečeme přibližně 5 minut.
  3. V menším rendlíku zahřejeme husí sádlo, vložíme osolená stehna a na hodně mírném ohni pod poklici vaříme tak dlouho, než stehna změknou.
  4. Příprava hub: Čerstvé houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Potom je osmahneme v pánvičce na rozpáleném másle spolu s tenkými kolečky česneku do zlatova. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, nakonec dochutíme solí, pepřem, ihned odstavíme z ohně. Houby smažíme přibližně 15 minut.
  5. Holubí maso rozdělíme na čtyři talíře, naaranžujeme rýži a připravené houby, následně jídlo podáváme. Holubí maso pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou.