Jablečný kompot v kořeněném nálevu

Jablečný kompot v kořeněném nálevu - obrázek

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krystal 600 g
Hřebíček 2 ks
Jablka 3 kg
Skořice celá 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, pokrájíme na čtvrtinky a propláchneme studenou vodou. Ve vodě rozmícháme cukr, přidáme skořici, hřebíček a povaříme. Do vroucího nálevu po částech vkládáme jablka, po chvilce vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme do sklenic. Nálev scedíme přes síto do kastrolu, přidáme na kolečka pokrájený citrón, znovu krátce povaříme. Po vychladnutí jím zalijeme jablka.
  2. Sklenice zavíčkujeme, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Necháme v hrnci vychladnout, poté uložíme na suchém, temném místě.