Mrkvový krém s brambory

Ingredience


Brambory 2 ks
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 250 ml
Mrkev kořen 4 ks
Sezam - semena 20 g
Vývar zeleninový 1 l
Zakysaná smetana 250 ml
Libeček 50 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce vložíme máslo, rozehřejeme ho, cibuli nasekáme nadrobno a vsypeme ji na máslo. Když cibule zesklovatí, zalijeme ji vývarem, který jsme si v menším hrnci přivedli k varu. Vsypeme oškrábanou mrkev, pokrájenou na menší kousky a oškrábané, na kostičky nakrájené brambory. Vaříme, dokud brambory i mrkev nezměknou.
  2. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme úplně do hladka. Přidáme máslo a mléko, tím krém zjemníme. Přichutíme solí, pepřem, ozdobíme zakysanou smetanou a pestem, které jsme utřeli v hmoždíři z libečku s olivovým olejem a špetkou soli.