Vepřový měšec plněný nádivkou
Ingredience
Jehněčí krkovice |
500 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
20 g |
Špenát listový čerstvý |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Veka |
100 g |
Vepřový bok uzený |
150 g |
Cibule |
1 ks |
Houby sušené |
60 g |
Majonéza |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 ml |
Brambory |
750 g |
Česnek medvědí |
50 g |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plátky vepřové krkovice naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Veku nakrájíme na malé kostičky, osolíme a mírně posypeme mletým muškátovým oříškem. Špenátové listy nasekáme nadrobno a přidáme k pečivu. Uzené vepřové pokrájíme na kostičky, cibuli rovněž. Houby, které jsme si už dopředu namočili do vody, dáme do menšího hrnku s vodou, necháme povařit.
- Připravíme si pánev, na které rozpustíme máslo a přihodíme na něj kostičky uzeného bůčku. Pouze lehce prohřejeme, ale neškvaříme. Přidáme cibuli, také ji zahřejeme, na pánev vsypeme i pokrájené kostičky pečiva a špenát. Lehce promícháme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Nejprve do nádivky vmícháme žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme ho také do nádivky. Zalijeme smetanou, zamícháme.
- Přichystáme si zapékací mísu, vymažeme ji rozpuštěným máslem. Vložíme rozmarýn a posypeme dno cibulí, kterou jsme nasekali na hrubo.
- Na každý z plátků krkovice položíme hromádku nádivky, potravinářskou nití je všechny svážeme do podoby měšce a vložíme do zapékací mísy. Předehřejeme si troubu na 200 °C, mísu s měšci masa vložíme do trouby, pečeme 30 minut.
- Zatím v kastrolu rozpustíme máslo, nadrobno posekáme cibuli, kterou do kastrolu na máslo vsypeme. Poprášíme moukou a restujeme. Přilijeme vařené houby i s vodou, vše dobře promícháme a počkáme, dokud nezačne vřít. Přilijeme smetanu, vložíme čtvrt lžičky česneku utřeného se solí, opepříme, osolíme, přidáme majonézu.
- Na přílohu uvaříme ve slupce brambory, oloupeme je, lehce pomastíme sádlem a přidáme k nim nadrobno nasekaný medvědí česnek. Promícháme, v hrnci mírně prohřejeme. Přidáme k masovým měšcům, které přelijeme uvařenou houbovou omáčkou.