Telecí pečeně s kedlubnou a špenátovým štrůdlem

Ingredience


Máslo čerstvé 70 g
Olej olivový 30 g
Pepř černý mletý 2 g
Rozmarýn čerstvý 5 g
Šalvěj čerstvá 5 g
Sůl 8 g
Telecí pečeně 400 g
Brambory 60 g
Kedlubna 120 g
Máslo čerstvé 40 g
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 16% (pochoutková) 50 ml
Sůl 4 g
Voda pitná 1 l
Česnek 20 g
Cibule 50 g
Listové těsto 150 g
Lněné semínko 5 g
Máslo čerstvé 40 g
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 16% (pochoutková) 50 g
Špenát listový čerstvý 100 g
Sůl 4 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krupice 10 g
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 1 g
Šalotka 20 g
Sůl 3 g
Víno červené 100 g
Vývar telecí 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí maso necháme v celku, rozmarýn se šalvějí posekáme najemno, telecí maso osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, vložíme do pekáčku, přilijeme trošku oleje a pečeme zvolna doměkka. Očištěnou kedlubnu a brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do vroucí vody a 15 minut povaříme. Scedíme, přidáme máslo, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškát a šťouchadlem rozmačkáme na kaši.
  2. Cibuli a šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, špenátové listy omyjeme, posekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, zpěníme, přisypeme špenát, česnek, smetanu, podusíme, osolíme, opepříme a zahustíme žloutkem. Listové těsto rozválíme na plát, poklademe špenátovou směsí, zabalíme jako štrůdl, povrch potřeme žloutkem, posypeme lněným semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
  3. Do rendlíku nalijeme červené víno, přisypeme šalotku, povaříme 10 minut, scedíme, k vínu přilijeme telecí vývar, přidáme cukr, máslo a vyvaříme dohusta, osolíme a opepříme.
  4. Maso naporcujeme, jednotlivé porce ještě krátce osmahneme na másle, upravíme na talíře, doplníme kedlubnovou kaší, porcí špenátového štrůdlu a ozdobíme šalotkovou šťávou.