Telecí pečeně s kedlubnou a špenátovým štrůdlem
Ingredience
Máslo čerstvé |
70 g |
Olej olivový |
30 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Rozmarýn čerstvý |
5 g |
Šalvěj čerstvá |
5 g |
Sůl |
8 g |
Telecí pečeně |
400 g |
Brambory |
60 g |
Kedlubna |
120 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
50 ml |
Sůl |
4 g |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
20 g |
Cibule |
50 g |
Listové těsto |
150 g |
Lněné semínko |
5 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
50 g |
Špenát listový čerstvý |
100 g |
Sůl |
4 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
10 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Šalotka |
20 g |
Sůl |
3 g |
Víno červené |
100 g |
Vývar telecí |
100 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí maso necháme v celku, rozmarýn se šalvějí posekáme najemno, telecí maso osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, vložíme do pekáčku, přilijeme trošku oleje a pečeme zvolna doměkka. Očištěnou kedlubnu a brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do vroucí vody a 15 minut povaříme. Scedíme, přidáme máslo, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškát a šťouchadlem rozmačkáme na kaši.
- Cibuli a šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, špenátové listy omyjeme, posekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, zpěníme, přisypeme špenát, česnek, smetanu, podusíme, osolíme, opepříme a zahustíme žloutkem. Listové těsto rozválíme na plát, poklademe špenátovou směsí, zabalíme jako štrůdl, povrch potřeme žloutkem, posypeme lněným semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
- Do rendlíku nalijeme červené víno, přisypeme šalotku, povaříme 10 minut, scedíme, k vínu přilijeme telecí vývar, přidáme cukr, máslo a vyvaříme dohusta, osolíme a opepříme.
- Maso naporcujeme, jednotlivé porce ještě krátce osmahneme na másle, upravíme na talíře, doplníme kedlubnovou kaší, porcí špenátového štrůdlu a ozdobíme šalotkovou šťávou.