Rizoto lanýžové

Ingredience


Lanýž 10 g
Lanýžová salsa 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Olej olivový 50 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže Arborio 400 g
Šalotka 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 60 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 70 g
Víno bílé 70 ml
Vývar zeleninový 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli šalotku si nasekáme nadrobno a vhodíme na pánev na olej, kde počkáme, až zesklovatí. Vložíme k cibuli rýži a restujeme ji, ale dáváme pozor, aby se nepřipálila. Pak přilijeme bílé víno, promícháme počkáme, dokud se víno neodvaří. Přilijeme vývar tak, aby jeho hladina sahala asi půl centimetru nad rýži. Ztlumíme plamen, vložíme lanýžovou salsu a ponecháme směs, aby probublávala. Mícháme. Musíme stále přilévat vývar, musí sahat k hladině s rýží. Vařená rýže nesmí zůstat nahoře suchá, ale ani v ní nesmí být příliš velké množství tekutiny.
  2. V okamžiku, kdy rýže začne měknout, k ní přidáme smetanu a počkáme, dokud nebude měkké na skus. tedy řidší, ale pořád krémová. Odložíme z ohně a přimícháme do ní sýr parmezán, který jsme si nastrouhali a také máslo. Zamícháme. Osolíme a opepříme. K hotovému rizotu postrouháme lanýže, nejlépe čerstvé.