Lasagne po boloňsku
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Mouka pšeničná - Semolina |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
7 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Klobása salsicce |
2 ks |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí maso mleté |
150 g |
Vepřové maso mleté |
350 g |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar zeleninový |
200 ml |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
150 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme těsto. Na vál si nasypeme oba dva druhy mouky, uprostřed uděláme dolík a do něho rozklepneme vejce. Osolíme a ručně zpracujeme v těsto. Těsto rukama mícháme asi 15 minut, musí být dokonale promísené. Mělo by být tužší, protože při dalším zpracování ztratí svoji elasticitu. Je lepší si těsto připravit dopředu a nechat ho odležet. Zabalíme si ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň dvě hodiny. S dobře rozleželým těstem se lépe manipuluje.
- Nachystáme si ragú, které bude náplní do lasagní. Nadrobno nasekáme cibuli. V kastrolu si rozehřejeme máslo a cibuli na něj nasypeme. Jemně si nakrájíme také oškrábanou mrkev a očištěný řapíkatý celer. Přidáme do kastrolu k osmahnuté cibuli a restujeme. Oloupeme si italské klobásy Salsicce a rozkrájíme a přidáme k zelenině v kastrolu. Promícháme a vložíme ještě oba druhy mletého masa. Promícháme a restujeme. V okamžiku, kdy maso začíná hnědnout, jej osolíme a opepříme. Promícháme a počkáme, dokud se všechna tekutina z masa nevyvaří. Jakmile se maso začne přichytávat na dno kastrolu, přilijeme bílé víno a necháme vydusit na tuk. Přimícháme rajčatový protlak, rajčata, nejlépe konzervovaná z plechovky včetně šťávy, a restujeme. Vlijeme vývar a vaříme minimálně hodinu. Právě dlouhým vařením se dosahuje výborné chuti ragú.
- Připravíme si bešamel. V kastrolu si rozpustíme máslo a počkáme, až mírně zhědne. Přisypeme mouku a mícháme tak, aby se nepřipálila. Vyrobíme jíšku, kterou odstavíme a necháme vychladnout. Zahřejeme si mléko, do kterého postrouháme muškátový oříšek a osolíme. V okamžiku, kdy mléko vaří, jej stáhneme z plotny a pomalu vpracujeme do jíšky. Kastrol s omáčkou dáme zpět na plotnu a necháme bešamel ještě 10 minut provařit, aby zhoustl.
- Strojkem na těstoviny těsto vypracujeme do plátů na lasagne. Vložíme je osolené vody s přidanou kapkou olivového oleje a minutu vaříme. Dáváme do hrnce maximálně 2 pláty najednou, aby se neslepovaly k sobě. Pak dáme z hrnce rovnou do mísy se studenou vodou a ledem. Tím zamezíme dalšímu varu. Pláty lasagní opatrně osušíme utěrkou.
- Rozpuštěným máslem vytřeme pekáček. Dolů vložíme jednu naběračku hotového ragú a přelijeme ji bešamelem. Položíme plát těsta, na který dáme další naběračku ragú a zalijeme bešamelem. Zasypeme parmezánem a opepříme. Opakujeme, dokud není pekáč plný. Poslední vrstvu tvoří už jenom bešamel s navrstveným strouhaným parmezánem. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Pečeme 40 minut.