Čočková polévka s houbami
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Čočka jedlá |
100 g |
Houby čerstvé |
100 g |
Hovězí vývar základní |
0.5 l |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Houby omyjeme a necháme okapat, pak oddělíme nožičky od kloboučků a kloboučky nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme na jemno.
- V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli a mrkev, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.
- Z hrnce slijeme vývara uvařenou čočku s mrkví a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.
- V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené kloboučky hub a nožičky, rychle je osmažíme, opepříme a osolíme.
- Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené houby, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.