Čočková polévka s houbami

Ingredience


Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Čočka jedlá 100 g
Houby čerstvé 100 g
Hovězí vývar základní 0.5 l
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 50 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Houby omyjeme a necháme okapat, pak oddělíme nožičky od kloboučků a kloboučky nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme na jemno.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli a mrkev, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.
  3. Z hrnce slijeme vývara uvařenou čočku s mrkví a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.
  4. V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené kloboučky hub a nožičky, rychle je osmažíme, opepříme a osolíme.
  5. Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené houby, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.