Steak z telecího masa a šťouchané brambory

Ingredience


Brambory 500 g
Citrony 2 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Olej olivový 70 ml
Olej slunečnicový 100 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Šalvěj čerstvá 20 g
Sůl 1 špetka
Šunka parmská 100 g
Telecí kýta 600 g
Vývar zeleninový 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, slijeme z nich vodu a ponecháme je pod poklicí v hrnci.
  2. Kýtu z telecího masa rozkrájíme na 4 plátky. Ty mírně rozklepeme paličkou. Osolíme a opepříme a jejich povrch poklademe šalvějí a přiložíme jeden nebo dva plátky parmské šunky.
  3. Petrželku nahrubo nasekáme. V mouce lehce obalíme plátky masa, ale oprášíme přebytky mouky, aby na nich nezbyla příliš silná vrstva. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm orestujeme. Počkáme, dokud se maso nezbarví z obou stran dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar. Do omáčky pak přidáme trochu másla, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou. Dusíme maso s omáčkou asi 3 minuty pouze na mírném plameni.
  4. Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce. Dáme je do misky, vidličkou rozšťoucháme a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a podáváme jako přílohu k telecímu steaku.