Steak z telecího masa a šťouchané brambory
Ingredience
Brambory |
500 g |
Citrony |
2 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Olej olivový |
70 ml |
Olej slunečnicový |
100 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Šalvěj čerstvá |
20 g |
Sůl |
1 špetka |
Šunka parmská |
100 g |
Telecí kýta |
600 g |
Vývar zeleninový |
200 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, slijeme z nich vodu a ponecháme je pod poklicí v hrnci.
- Kýtu z telecího masa rozkrájíme na 4 plátky. Ty mírně rozklepeme paličkou. Osolíme a opepříme a jejich povrch poklademe šalvějí a přiložíme jeden nebo dva plátky parmské šunky.
- Petrželku nahrubo nasekáme. V mouce lehce obalíme plátky masa, ale oprášíme přebytky mouky, aby na nich nezbyla příliš silná vrstva. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm orestujeme. Počkáme, dokud se maso nezbarví z obou stran dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar. Do omáčky pak přidáme trochu másla, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou. Dusíme maso s omáčkou asi 3 minuty pouze na mírném plameni.
- Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce. Dáme je do misky, vidličkou rozšťoucháme a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a podáváme jako přílohu k telecímu steaku.