Chřest osmažený s mušlemi
Ingredience
Brambory |
1 ks |
Chřest zelený |
12 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Mušle svatojakubské |
8 ks |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Soda jedlá |
100 ml |
Česnek |
4 stroužek |
Olej olivový |
100 ml |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vejce rozklepneme a použijeme z nich jenom žloutky. Bílky dáme stranou. Ke žloutkům přidáme olej a rozmícháme na majonézu. Přidáme tři rozmačkané stroužky česneku, z nichž jsme připravovali česnekový olej. Ten je určený pro ty, kteří nemají rádi česnekové aroma. Připravuje se tak, že neoloupané stroužky česneku - v našem případě 8 stroužků - vložíme do olivového oleje, aby byly úplně ponořené a potom hodinu vaříme. Česnek i s olejem pak přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici. Při výrobě oleje počítáme asi 2 stroužky česneku na osobu. Zbylý čtvrtý stroužek česneku bereme čerstvý a prolisujeme ho. Osolíme, opepříme a necháme, aby se vychladil.
- Brambor uvaříme doměkka v osolené vodě, přidáme k němu mouku a sodovku. Vypracujeme z těchto ingrediencí těstíčko. Osušíme mušle. Očistíme chřest. Mušle i chřest obalíme nejprve ve vzniklém bramborovém těstíčku. Smažíme na pánvi s rozpáleným olejem. Ke smaženému chřestu a mušlím podáváme vyrobenou česnekovou majonézu.