Dušená směs z ryb a mořských živočichů
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička sušená |
5 g |
Chléb toastový |
4 krajíc |
Krevety tygří - loupané |
100 g |
Langusta |
4 ks |
Mořský ďas |
200 g |
Mořský vlk |
200 g |
Mušle slávky |
200 g |
Mušle srdcovky |
100 g |
Olej olivový |
100 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
100 g |
Rajčata Cherry |
250 g |
Šalotka |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Treska aljašská |
200 g |
Víno bílé |
70 ml |
Vývar zeleninový |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z ryby mořského vlka odstraníme šupiny a vyndáme vnitřnosti. Rybu rozkrájíme na filety a odložíme. Očištěnou tresku a mořského ďasa rozkrájíme na kousky, které by odhadem neměly mít více než 50 g. Langusty a krevety rozpůlíme a vyndáme střívko.
- Chilli papričku nasekáme nadrobno, oloupané stroužky česneku také pokrájíme na malé kousky. Do kastrolu vlijeme asi 50 ml olivového oleje a papričky a česnek na něm orestujeme. Pak do pánve přidáme mušle srdcovky i slávky a kostru z mořských vlků. Přilijeme bílé víno, zeleninový vývar, přidáme do kastrolu i cherry rajčátka. Vývar necháme ztlumeném plameni z větší části vyvařit, osolíme ho a opepříme. Kostry z ryby vyndáme a přidáme ke směsi i kousky tresky a mořského ďasa a vlka. Přiklopíme kastrol poklicí a ještě 3 minuty necháme dusit. Pak jemně vyndáme kousky ryb. Do kastrolu vložíme hrubě nasekanou petrželku a zbylou část olivového oleje. Už ovšem nic nevaříme, protože petrželka by nebyla dobrá. Vlijeme směs do hlubokých talířů, naskládáme do ní vyjmuté kousky ryb a ještě opepříme čerstvě umletým pepřem.
- Jako přílohu podáváme opečené krajíce chleba.