Dušená směs z ryb a mořských živočichů

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli paprička sušená 5 g
Chléb toastový 4 krajíc
Krevety tygří - loupané 100 g
Langusta 4 ks
Mořský ďas 200 g
Mořský vlk 200 g
Mušle slávky 200 g
Mušle srdcovky 100 g
Olej olivový 100 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 100 g
Rajčata Cherry 250 g
Šalotka 50 g
Sůl 1 špetka
Treska aljašská 200 g
Víno bílé 70 ml
Vývar zeleninový 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z ryby mořského vlka odstraníme šupiny a vyndáme vnitřnosti. Rybu rozkrájíme na filety a odložíme. Očištěnou tresku a mořského ďasa rozkrájíme na kousky, které by odhadem neměly mít více než 50 g. Langusty a krevety rozpůlíme a vyndáme střívko.
  2. Chilli papričku nasekáme nadrobno, oloupané stroužky česneku také pokrájíme na malé kousky. Do kastrolu vlijeme asi 50 ml olivového oleje a papričky a česnek na něm orestujeme. Pak do pánve přidáme mušle srdcovky i slávky a kostru z mořských vlků. Přilijeme bílé víno, zeleninový vývar, přidáme do kastrolu i cherry rajčátka. Vývar necháme ztlumeném plameni z větší části vyvařit, osolíme ho a opepříme. Kostry z ryby vyndáme a přidáme ke směsi i kousky tresky a mořského ďasa a vlka. Přiklopíme kastrol poklicí a ještě 3 minuty necháme dusit. Pak jemně vyndáme kousky ryb. Do kastrolu vložíme hrubě nasekanou petrželku a zbylou část olivového oleje. Už ovšem nic nevaříme, protože petrželka by nebyla dobrá. Vlijeme směs do hlubokých talířů, naskládáme do ní vyjmuté kousky ryb a ještě opepříme čerstvě umletým pepřem.
  3. Jako přílohu podáváme opečené krajíce chleba.