Hrušky s noky z krupice s mákem
Ingredience
Cukr krupice |
30 g |
Cukr vanilka |
0.5 kávová lžička |
Hřebíček |
0.5 kávová lžička |
Hrušky |
2 ks |
Krupice dětská |
25 g |
Mák mletý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Hrušky oloupeme, rozřízneme na délku a odstraníme jádřince.
- V hrnci smícháme decilitr vody, 20 g cukru, skořici a hřebíček, směs přivedeme k varu. Přidáme nakrájené hrušky a pod pokličkou je dusíme 50 minut na mírném ohni. Během dušení hrušky jednou obrátíme. Pak hrušky i nálev necháme v hrnci zcela vychladnout.
- V jiném hrnci přivedeme k varu mléko, přimícháme zbylý cukr, přisypeme krupici a mletý mák, promícháme a chvilku vaříme. Pak vypneme oheň, do směsi přimícháme žloutek a máslo a necháme také vychladnout.
- Před servírováním vždy položíme půlku hrušky důlkem po jádřinci nahoru, pokapeme ji trochou vývaru, dáme na ni kopeček makové směsi a polijeme šlehačkou, ušlehanou s vanilkovým cukrem.