Hrušky s noky z krupice s mákem

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Cukr vanilka 0.5 kávová lžička
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Hrušky 2 ks
Krupice dětská 25 g
Mák mletý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Skořice mletá 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 50 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrušky oloupeme, rozřízneme na délku a odstraníme jádřince.
  2. V hrnci smícháme decilitr vody, 20 g cukru, skořici a hřebíček, směs přivedeme k varu. Přidáme nakrájené hrušky a pod pokličkou je dusíme 50 minut na mírném ohni. Během dušení hrušky jednou obrátíme. Pak hrušky i nálev necháme v hrnci zcela vychladnout.
  3. V jiném hrnci přivedeme k varu mléko, přimícháme zbylý cukr, přisypeme krupici a mletý mák, promícháme a chvilku vaříme. Pak vypneme oheň, do směsi přimícháme žloutek a máslo a necháme také vychladnout.
  4. Před servírováním vždy položíme půlku hrušky důlkem po jádřinci nahoru, pokapeme ji trochou vývaru, dáme na ni kopeček makové směsi a polijeme šlehačkou, ušlehanou s vanilkovým cukrem.