Rajčatová polévka s mascarpone

Ingredience


Cibule 200 g
Cukr krupice 8 g
Koření grilovací 5 g
Mascarpone 30 g
Máslo čerstvé 100 g
Oregano sušené 2 g
Pepř černý mletý 2 g
Protlak rajčatový 140 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Smetana 12% (konzumní) 120 g
Sůl 5 g
Těstoviny vařené (průměr) 40 g
Cibule 60 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, nasypeme do pánve na rozehřáté máslo, zpěníme, přisypeme hladkou mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme nadrobno nakrájenou bílou cibuli, osmahneme dožluta, přidáme rajčatový protlak, osmažíme, přidáme nakládaná rajčata i s nálevem, osolíme, opepříme, ochutíme troškou grilovacího koření, přidáme cukr a vaříme zvolna půl hodiny. Zahustíme cibulovou jíškou, dobře rozmícháme a vaříme dalších 20 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, ovoníme oreganem, přilijeme smetanu a krátce povaříme.
  2. Do talířů rozdělíme uvařenou těstovinovou rýži, zalijeme polévkou, doprostřed talíře položíme lžičku mascarpone a podáváme.