Žloutkový krém s vanilkou

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Mléko polotučné 1 dl
Oříšky piniové 2 kávová lžička
Smetana 12% (konzumní) 90 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem z něj vyškrábeme dužninu.
  2. V hrnci smícháme mléko se smetanou a na mírném ohni v něm vanilkový lusk a dužninu ohříváme, než se tekutina téměř odpaří.
  3. V misce utřeme do pěny žloutky a lžíci cukru a vmícháme lusk z mléka. Žloutkový krém nalijeme do žárovzdorných formiček, které dáme do zapékací formy, naplněné horkou vodou. Formu vložíme do trouby, předehřáté na 150 stupňů Celsia a krém vaříme 25 minut. Pak ho necháme zcela vychladnout.
  4. V malé pánvi bez oleje osmažíme piniová semínka. Na krém nasypeme zbylý cukr, formičky v zapékací míse se studenou vodou dáme pod rozehřátý gril a cukr necháme zkaramelizovat.
  5. Formičky s krémem vyjmeme z vody, krém s karamelem posypeme osmaženými semínky pinie a podáváme.