Zelný šumavský knedlík
Ingredience
Mouka pšeničná hrubá |
50 dkg |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
Zakysaná smetana |
2.2 dl |
Zelí kysané |
30 dkg |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji vysmažíme na zlaté škvarky a dáme je mísy i s tukem. Žemle nakrájíme na kostičky a přidáme ke škvarkům. Kysané zelí vymačkáme ze šťávy, pokrájíme ho na na drobné kousky a dáme do mísy k žemlím. Přisypeme 50 dkg hrubé mouky, přidáme 2 vejce, které rozšleháme v zakysané smetaně. Podle potřeby přisypeme mouku, těsto by mělo být tužší.
- V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Pomocí rukou vytvoříme malé kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a pomalu je vaříme asi 20 minut. Občas knedlíky promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Podáváme horké.