Zelný šumavský knedlík

Ingredience


Mouka pšeničná hrubá 50 dkg
Slanina vepřová 100 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2.5 l
Zakysaná smetana 2.2 dl
Zelí kysané 30 dkg
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji vysmažíme na zlaté škvarky a dáme je mísy i s tukem. Žemle nakrájíme na kostičky a přidáme ke škvarkům. Kysané zelí vymačkáme ze šťávy, pokrájíme ho na na drobné kousky a dáme do mísy k žemlím. Přisypeme 50 dkg hrubé mouky, přidáme 2 vejce, které rozšleháme v zakysané smetaně. Podle potřeby přisypeme mouku, těsto by mělo být tužší.
  2. V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Pomocí rukou vytvoříme malé kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a pomalu je vaříme asi 20 minut. Občas knedlíky promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Podáváme horké.