Losos zapečený se zelím
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Losos - filety |
800 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
2.5 l |
Zakysaná smetana |
200 g |
Žampiony - sterilované |
50 g |
Zelí červené - sterilizované |
350 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lososa omyjeme, osušíme, potřeme citronovou šťávou, opepříme a osolíme. Žampiony propláchneme pod studenou vodou, okapané nakrájíme na malé kousky a promícháme se sterilizovaným zelím.
- Zapékací formu vymažeme máslem, zbytek másla s trochou soli v pánvi osmahneme dozlatova.
- Do formy rozložíme část zelí a žampiony, pokapeme ho citronovou šťávou a na něj položíme třetinu plátků lososa. Ryby potřeme rozpuštěným osoleným máslem, dáme na ně další část zelí, to opět pokapeme citronovou šťávou, na zelí dáme lososa, a tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Horní vrstva je z lososa.
- V misce smícháme zakysanou smetanu s vínem a směs nalijeme do zapékací mísy.
- Zapékáme 30 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, pak hned rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.