Losos zapečený se zelím

Ingredience


Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Losos - filety 800 g
Máslo čerstvé 120 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno bílé 2.5 l
Zakysaná smetana 200 g
Žampiony - sterilované 50 g
Zelí červené - sterilizované 350 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lososa omyjeme, osušíme, potřeme citronovou šťávou, opepříme a osolíme. Žampiony propláchneme pod studenou vodou, okapané nakrájíme na malé kousky a promícháme se sterilizovaným zelím.
  2. Zapékací formu vymažeme máslem, zbytek másla s trochou soli v pánvi osmahneme dozlatova.
  3. Do formy rozložíme část zelí a žampiony, pokapeme ho citronovou šťávou a na něj položíme třetinu plátků lososa. Ryby potřeme rozpuštěným osoleným máslem, dáme na ně další část zelí, to opět pokapeme citronovou šťávou, na zelí dáme lososa, a tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Horní vrstva je z lososa.
  4. V misce smícháme zakysanou smetanu s vínem a směs nalijeme do zapékací mísy.
  5. Zapékáme 30 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, pak hned rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.