Losos s dýní na šafránu
Ingredience
Cibulka jarní |
5 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Dýně sterilovaná |
700 g |
Losos - filety |
800 g |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šafrán |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Zakysaná smetana |
100 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dýni slijeme z nálevu a necháme v sítu dobře okapat. Nálev zachytíme do misky. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Porce lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, opepříme a osolíme.
- V pánvi rozehřejeme lžíci másla, prudce na něm osmažíme nakrájené cibulky, pak přidáme dýni a ještě chvíli smažíme. Potom přilijeme 1 decilitr nálevu z dýně, vmícháme zakysanou smetanu, opepříme, osolíme a 5 minut vaříme na mírném ohni.
- Zapékací formu vytřeme máslem. Na dno rozložíme směs z pánve, na ni dáme plátky lososa a posypeme je zbylým máslem.
- Formu s lososem na dýni dáme do trouby, předehřáté na 180 stupňů a pečeme 15 minut.