Losos s dýní na šafránu

Ingredience


Cibulka jarní 5 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Dýně sterilovaná 700 g
Losos - filety 800 g
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Šafrán 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Zakysaná smetana 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni slijeme z nálevu a necháme v sítu dobře okapat. Nálev zachytíme do misky. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Porce lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, opepříme a osolíme.
  3. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, prudce na něm osmažíme nakrájené cibulky, pak přidáme dýni a ještě chvíli smažíme. Potom přilijeme 1 decilitr nálevu z dýně, vmícháme zakysanou smetanu, opepříme, osolíme a 5 minut vaříme na mírném ohni.
  4. Zapékací formu vytřeme máslem. Na dno rozložíme směs z pánve, na ni dáme plátky lososa a posypeme je zbylým máslem.
  5. Formu s lososem na dýni dáme do trouby, předehřáté na 180 stupňů a pečeme 15 minut.