Grilované sardinky na topince
Ingredience
Bazalka |
2 kávová lžička |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb celozrnný pšenično-žitný |
2 krajíc |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Rajčata |
24 ks |
Šalotka |
2 ks |
Sardinka obecná |
3 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Z čerstvých chlazených sardinek odkrojíme od hlavy podle páteře vždy dva plátky, 2 stroužky česneku prolisujeme a jeden stroužek posekáme najemno. Nakrájíme dvě lžičky čerstvého tymiánu, šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, cherry rajčata rozpůlíme a lístky bazalky natrháme na kousky. Ukrojíme 2 silné krajíce chleba, nejlépe pain poilane.
- Plátky sardinek položíme na pečící plech kůží navrch, pokapeme lžící olivového oleje a posolíme. Plech položíme pod gril a sardinky grilujeme, až je kůže mírně křupavá. Krajíce bílého chleba potřeme lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem, osolíme je, posypeme tymiánem a opečeme po obou stranách dokřupava.
- Na pánvi rozehřejeme zbylý olivový oleje a na něm krátce osmažíme pokrájený česnek a šalotku. Přidáme rajčata, prudce je opečeme a když mírně změknou, posypeme je bazalkou a pánev odstavíme.
- Na opečené krajíce chleba navršíme horká rajčata, navrch položíme vždy tři plátky sardinek, opepříme, popřípadě přisolíme a servírujeme.