Kompot z jeřabin, jablek a hrušek
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krystal |
1 kg |
Hrušky |
1 kg |
Jablka |
1 kg |
Jeřabiny čerstvé |
2 kg |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Jeřabiny otrháme, přebereme, propláchneme vodou a na sítu necháme okapat. Jablka a hrušky omyjeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na čtvrtinky. Krátce ponoříme do vody smíchané s citronovou šťávou, aby nezměnily barvu. Scedíme a střídavě s jeřabinami rozdělíme do sklenic.
- Cukr rozmícháme v 1,5 l vody, svaříme a necháme vychladnut. Poté nálevem zalijeme ovoce a sklenice uzavřeme. Narovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.