Kdoulový kompot třikrát vařený
Ingredience
Cukr krystal |
1 kg |
Kdoule |
3 kg |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.75 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Kdoule oloupeme, nakrájíme a odstraníme jadřince. Krátce vložíme do 2 l vody smíchané s octem, aby nezměnily barvu. Scedíme přes síto a necháme okapat.
- Cukr rozmícháme ve vodě a svaříme. Do nálevu přidáme kdoule a necháme znovu projít varem. Odstavíme a odložíme do druhého dne. Poté znovu povaříme, odstavíme a třetí den postup zopakujeme.
- Kdoule vyjmeme z roztoku a rozdělíme do sklenic. Nálev znovu přivedeme k varu a horkým zalijeme ovoce. Skenice uzavřeme a necháme vychladnout zabalené v dece.