Koláč s hruškami na karamelu
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Hrušky |
1 ks |
Kardamom |
0.5 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
80 g |
Solamyl - bramborový škrob |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme je a vyřízneme jádřince.
- V hrnci přivedeme k varu půl deci vody, rozpustíme v ní 60 gramů cukru s kardamonem a na mírném ohni cukr necháme zkaramelizovat.
- Kulatou rozevírací dortovou formu vyložíme alobalem a ohřejeme v předehřáté troubě. Zkaramelizovaný cukr nalijeme do formy a rovnoměrně ho rozprostřeme. Na cukr položíme čtvrtky hrušek.
- V míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva, zbylých 140 gramů cukru, vanilkový cukr, vejce a máslo. Směs důkladně rozmixujeme a nalijeme na hrušky do formy.
- Troubu vyhřejeme na 190 stupňů a koláč v ní pečeme 1 hodinu. Pak formu vyjmeme z trouby a koláč v ní ještě dalších 30 minut až jednu hodinu necháme. Potom odstraníme okraj formy a koláč necháme ještě 10 až 15 minut chladnout. Potom ho přendáme na podnos a můžeme krájet na porce.