Koláč s hruškami na karamelu

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 20 g
Hrušky 1 ks
Kardamom 0.5 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká 80 g
Solamyl - bramborový škrob 100 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme je a vyřízneme jádřince.
  2. V hrnci přivedeme k varu půl deci vody, rozpustíme v ní 60 gramů cukru s kardamonem a na mírném ohni cukr necháme zkaramelizovat.
  3. Kulatou rozevírací dortovou formu vyložíme alobalem a ohřejeme v předehřáté troubě. Zkaramelizovaný cukr nalijeme do formy a rovnoměrně ho rozprostřeme. Na cukr položíme čtvrtky hrušek.
  4. V míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva, zbylých 140 gramů cukru, vanilkový cukr, vejce a máslo. Směs důkladně rozmixujeme a nalijeme na hrušky do formy.
  5. Troubu vyhřejeme na 190 stupňů a koláč v ní pečeme 1 hodinu. Pak formu vyjmeme z trouby a koláč v ní ještě dalších 30 minut až jednu hodinu necháme. Potom odstraníme okraj formy a koláč necháme ještě 10 až 15 minut chladnout. Potom ho přendáme na podnos a můžeme krájet na porce.