Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi

Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi - obrázek

Ingredience


Cibule 1 ks
Fazole bílé sterilované 150 g
Hrášek 150 g
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Roketa 2 polévková lžíce
Rýže Arborio 400 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Gorgonzola 75 g
Sýr Parmezán 60 g
Víno bílé 2 polévková lžíce
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mražený hrášek dáme rozmrazit, a potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.
  2. Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, a potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.
  4. Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.