Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Fazole bílé sterilované |
150 g |
Hrášek |
150 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Roketa |
2 polévková lžíce |
Rýže Arborio |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gorgonzola |
75 g |
Sýr Parmezán |
60 g |
Víno bílé |
2 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mražený hrášek dáme rozmrazit, a potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.
- Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, a potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.
- Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.