Jablečné koláčky se zmrzlinou

Ingredience


Cukr krupice 40 g
Džem meruňkový 40 g
Jablka 250 g
Listové těsto 500 g
Máslo čerstvé 20 g
Citronová šťáva 20 ml
Cukr krupice 100 g
Jablka 500 g
Skořice mletá 2 g
Voda pitná 1 dl
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 30 g
Hrozinky 80 g
Mléko polotučné 300 ml
Rum 100 ml
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrozinky smícháme s rumem, zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
  2. V rendlíku svaříme mléko se smetanou a vanilkovým cukrem. V jiném rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem a zalijeme převařeným mlékem se smetanou, za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout, do vychladlého krému vmícháme scezené a okapané hrozinky, krém nalijeme do plastové nádoby a dáme na několik hodin zmrazit.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená na malé kousky dáme s ostatními surovinami na pyré vařit. Dusíme 10 minut doměkka, ještě teplé rozmixujeme ručním mixérem. Ostatní jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a půlky nakrájíme na tenké plátky.
  4. Z listového těsta vyválíme 1 cm silný plát, vykrájíme kolečka asi 10 cm v průměru a rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Kolečka potřeme jablečným pyré, okraje necháme nenamazané. Poklademe plátky jablek, pokapeme máslem a posypeme cukrem. Pečeme 5 minut ve středně vyhřáté troubě, potom vyjmeme, zakryjeme pečícím papírem potřeným máslem, přiklopíme druhým plechem a rychlým pohybem otočíme. Pečeme dalších 15 minut dozlatova. Upečené koláčky
  5. rozložíme na talíře jablečnou vrstvou nahoru, potřeme meruňkovým džemem a podáváme ještě teplé s kopečkem zmrzlého žloutkového krému.