Jablečné koláčky se zmrzlinou
Ingredience
Cukr krupice |
40 g |
Džem meruňkový |
40 g |
Jablka |
250 g |
Listové těsto |
500 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Cukr krupice |
100 g |
Jablka |
500 g |
Skořice mletá |
2 g |
Voda pitná |
1 dl |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
30 g |
Hrozinky |
80 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Rum |
100 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Hrozinky smícháme s rumem, zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
- V rendlíku svaříme mléko se smetanou a vanilkovým cukrem. V jiném rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem a zalijeme převařeným mlékem se smetanou, za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout, do vychladlého krému vmícháme scezené a okapané hrozinky, krém nalijeme do plastové nádoby a dáme na několik hodin zmrazit.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená na malé kousky dáme s ostatními surovinami na pyré vařit. Dusíme 10 minut doměkka, ještě teplé rozmixujeme ručním mixérem. Ostatní jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a půlky nakrájíme na tenké plátky.
- Z listového těsta vyválíme 1 cm silný plát, vykrájíme kolečka asi 10 cm v průměru a rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Kolečka potřeme jablečným pyré, okraje necháme nenamazané. Poklademe plátky jablek, pokapeme máslem a posypeme cukrem. Pečeme 5 minut ve středně vyhřáté troubě, potom vyjmeme, zakryjeme pečícím papírem potřeným máslem, přiklopíme druhým plechem a rychlým pohybem otočíme. Pečeme dalších 15 minut dozlatova. Upečené koláčky
- rozložíme na talíře jablečnou vrstvou nahoru, potřeme meruňkovým džemem a podáváme ještě teplé s kopečkem zmrzlého žloutkového krému.