Mrkvové dortíky
Ingredience
Cukr krupice |
80 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Hřebíček mletý |
1 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
100 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno.
- Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky třeme s cukrem a 2 lžícemi vlažné vody, až vznikne světlý krém, do kterého vmícháme nastrouhanou mrkev.
- Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme najemno. V míse je smícháme s mletým hřebíčkem, skořicí, práškem do pečiva a polovinou mouky. Směs pak střídavě se zbylou moukou a ušlehanými bílky vmícháme do žloutkového těsta.
- Těstem plníme máslem lehce vymazané zapékací formičky, které naskládáme na pečící plech. Dortíky pečeme 20 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 175°C.
- Upečené dortíky necháme vychladnout, vyklopíme je z misek a podáváme posypané moučkovým cukrem.