Mrkvové dortíky

Ingredience


Cukr krupice 80 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Hřebíček mletý 1 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Mandle 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 100 g
Mrkev kořen 1 ks
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno.
  2. Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky třeme s cukrem a 2 lžícemi vlažné vody, až vznikne světlý krém, do kterého vmícháme nastrouhanou mrkev.
  3. Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme najemno. V míse je smícháme s mletým hřebíčkem, skořicí, práškem do pečiva a polovinou mouky. Směs pak střídavě se zbylou moukou a ušlehanými bílky vmícháme do žloutkového těsta.
  4. Těstem plníme máslem lehce vymazané zapékací formičky, které naskládáme na pečící plech. Dortíky pečeme 20 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 175°C.
  5. Upečené dortíky necháme vychladnout, vyklopíme je z misek a podáváme posypané moučkovým cukrem.