Nákyp z brokolice a brambor
Ingredience
Brambory |
0.5 kg |
Brokolice |
0.5 kg |
Mléko polotučné |
1 dl |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Rajčata |
4 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Romadur 40% |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Brokolici rozkrájíme na růžičky a opláchneme studenou vodou.
- Plátky brambor dáme do vařící osolené vody a vaříme 5 minut, pak přidáme brokolici a ještě chvilku vše necháme povařit. Vodu slijeme a brambory s brokolicí necháme v sítu okapat.
- Sýr nastrouháme najemno. Mléko rozšleháme s vajíčky, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Petrželku a pažitku omyjeme a okapané najemno nasekáme.
- Zapékací formu vymastíme olejem, dáme do ní brambory a brokolici, přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný sýr, petrželku a pažitku, opepříme, osolíme a vše důkladně promícháme. Směs zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci.
- Formu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů a nákyp v ní pečeme přibližně 25 minut, až má na povrchu zlatavou barvu.
- Podáváme horký, posypaný nasekanou natí petrželky a pažitky.