Nákyp z brokolice a brambor

Ingredience


Brambory 0.5 kg
Brokolice 0.5 kg
Mléko polotučné 1 dl
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 hrst
Rajčata 4 ks
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Romadur 40% 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Brokolici rozkrájíme na růžičky a opláchneme studenou vodou.
  2. Plátky brambor dáme do vařící osolené vody a vaříme 5 minut, pak přidáme brokolici a ještě chvilku vše necháme povařit. Vodu slijeme a brambory s brokolicí necháme v sítu okapat.
  3. Sýr nastrouháme najemno. Mléko rozšleháme s vajíčky, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Petrželku a pažitku omyjeme a okapané najemno nasekáme.
  4. Zapékací formu vymastíme olejem, dáme do ní brambory a brokolici, přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný sýr, petrželku a pažitku, opepříme, osolíme a vše důkladně promícháme. Směs zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci.
  5. Formu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů a nákyp v ní pečeme přibližně 25 minut, až má na povrchu zlatavou barvu.
  6. Podáváme horký, posypaný nasekanou natí petrželky a pažitky.