Smažený celerový řízek se sezamem

Ingredience


Celer bulvový 2 ks
Kardamom 0.5 kávová lžička
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
Olej olivový 6 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 hrst
Sezam - semena 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1 centimetr. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a plátky celeru v ní 5 minut vaříme. Pak je vyjmeme a necháme v sítu okapat a zchladnout.
  2. V míse rozšleháme zakysanou smetanu s mlékem, dochutíme ji kardamonem, pepřem a solí. Do hlubokého talíře si připravíme sezamová semínka.
  3. Plátky celeru obalíme nejdříve v smetanové směsi a potom v sezamových semínkách.
  4. V pánvi rozehřejeme olej a obalený celer smažíme z obou stran dozlatova přibližně 10 minut. Semínka, která odpadnou, vracíme zpátky na smažené plátky.
  5. Osmažené celerové řízky podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou a pažitkou.