Smažený celerový řízek se sezamem
Ingredience
Celer bulvový |
2 ks |
Kardamom |
0.5 kávová lžička |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Olej olivový |
6 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Sezam - semena |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1 centimetr. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a plátky celeru v ní 5 minut vaříme. Pak je vyjmeme a necháme v sítu okapat a zchladnout.
- V míse rozšleháme zakysanou smetanu s mlékem, dochutíme ji kardamonem, pepřem a solí. Do hlubokého talíře si připravíme sezamová semínka.
- Plátky celeru obalíme nejdříve v smetanové směsi a potom v sezamových semínkách.
- V pánvi rozehřejeme olej a obalený celer smažíme z obou stran dozlatova přibližně 10 minut. Semínka, která odpadnou, vracíme zpátky na smažené plátky.
- Osmažené celerové řízky podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou a pažitkou.