Omáčka z dýně
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Dýně |
800 g |
Kmín mletý |
1 kávová lžička |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olivy černé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Dýni oloupeme, rozkrájíme a dužninu nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Olivy nasekáme nahrubo.
- V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm krátce cibuli, přidáme kousky dýně a ještě chvíli za stálého míchání smažíme. Pak do pánve přilijeme vývar, přidáme kmín, tymián, bobkový list, opepříme, osolíme a na středním ohni 10 minut vaříme. Pak přimícháme ocet a med a vaříme dalších deset minut.
- Když je dýně měkká, vyjmeme bobkový list, směs v hrnci rozmixujeme, omáčku dochutíme pepřem a solí, vmícháme do ní nakrájené olivy a necháme ji ještě krátce prohřát.