Česnekové rizoto s petrželkou
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel kudrnka |
40 g |
Rýže loupaná |
350 g |
Sůl |
9 g |
Sýr Parmezán |
110 g |
Vývar zeleninový |
1.3 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve vetším rendlíku rozehřejeme olej, nasypeme nasekaný česnek a opékáme asi minutu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Nakonec vmícháme rýži a ještě několik minut opékáme. V hrnci přivedeme k varu vývar a udržujeme ho stále vroucí. Postupně po naběračkách přidáváme vývar k rýži, za stálého míchání počkáme až se tekutina vstřebá a nalijeme další naběračku. Tak postupujeme, dokud rýže není měkká. Do rizota vmícháme rozpuštěné máslo, většinu nastrouhaného parmezánu a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a rozdělíme na jednotlivé talíře. Ozdobíme zbylým nastrouhaným sýrem a podáváme.