Kopřivová nádivka s masem
Ingredience
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Kopřiva |
80 g |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Muškátový květ |
2 špetka |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
14 ks |
Růžová voda |
1 l |
Saturejka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
Vepřový bok uzený |
1 kg |
Vývar z uzeného masa |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mladé jarní kopřivy (vršky) omyjeme, dáme do mísy a přelijeme vroucí vodou (1 litr). Kopřivy po minutě sítem vyjmeme, necháme okapat a posekáme je najemno. Omyjeme petrželku, pažitku, libeček a saturejku. Bylinky drobně pokrájíme a s kopřivou je dáme do větší mísy.
- Vepřový uzený bůček (prorostlý) nakrájíme na drobné kostičky. Maso dáme do mísy ke kopřivám, přidáme žloutky, na kostičky pokrájené rohlíky, mléko, kmín, sůl podle chuti, muškátový květ i oříšek, masový vývar a směs důkladně promícháme. Vyšleháme bílky na tuhý sníh, který lehce zapracujeme do směsi. Dáme je do chladničky na 1 hodinu odpočinout.
- 2-3 malé zapékací misky (podle možností) vytřeme máslem. Nádivku rozdělíme do misek, uhladíme ji a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečme při 200°C přibližně 30 minut dozlatova.