Kopřivová nádivka s masem

Ingredience


Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Kopřiva 80 g
Libeček 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 2.5 dl
Muškátový květ 2 špetka
Muškátový oříšek 1 špetka
Pažitka 2 polévková lžíce
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rohlíky bílé 14 ks
Růžová voda 1 l
Saturejka 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
Vepřový bok uzený 1 kg
Vývar z uzeného masa 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mladé jarní kopřivy (vršky) omyjeme, dáme do mísy a přelijeme vroucí vodou (1 litr). Kopřivy po minutě sítem vyjmeme, necháme okapat a posekáme je najemno. Omyjeme petrželku, pažitku, libeček a saturejku. Bylinky drobně pokrájíme a s kopřivou je dáme do větší mísy.
  2. Vepřový uzený bůček (prorostlý) nakrájíme na drobné kostičky. Maso dáme do mísy ke kopřivám, přidáme žloutky, na kostičky pokrájené rohlíky, mléko, kmín, sůl podle chuti, muškátový květ i oříšek, masový vývar a směs důkladně promícháme. Vyšleháme bílky na tuhý sníh, který lehce zapracujeme do směsi. Dáme je do chladničky na 1 hodinu odpočinout.
  3. 2-3 malé zapékací misky (podle možností) vytřeme máslem. Nádivku rozdělíme do misek, uhladíme ji a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečme při 200°C přibližně 30 minut dozlatova.