Okouník v kapustě se smetanou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Kapusta hlávková |
0.5 kg |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Okouník mořský |
350 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
1.5 dl |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Kapustu omyjeme a nakrájíme na krátké nudličky. Pažitku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nakrájíme.
- Filet z okouníka omyjeme studenou vodou, osušíme, nakrájíme na kousky, pokapeme citronovou šťávou, okořeníme chilli kořením, opepříme a osolíme.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej a prudce na něm osmažíme nakrájenou cibuli s česnekem. Pak do pánve přidáme nakrájenou kapustu, přilijeme vývar, podle chuti přidáme muškátový oříšek, opepříme a osolíme,promícháme a necháme pod pokličkou přejít varem.
- Kousky ryby vložíme na kapustu do pánve a necháme pod pokličkou 5 minut vařit. Pak je vyjmeme a uložíme do tepla - například na talíři do mírně vyhřáté trouby.
- V míse smícháme zakysanou smetanu s nakrájenou pažitkou a přimícháme ji do kapusty v pánvi. Kapustu ještě jednou dochutíme chilli kořením, pepřem a solí, důkladně promícháme a rozdělíme na servírovací talíře. Přidáme k ní kousky ryby a podáváme.