Pečená vepřová žebírka s čočkou
Ingredience
Balsamico ocet |
250 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Čočka jedlá |
200 g |
Fenykl obecný |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata Cherry |
0.5 kg |
Rozmarýn čerstvý |
1 hrst |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 hrst |
Vepřová žebra |
1.5 kg |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Česnek oloupeme. Čočku propláchneme v sítu studenou vodou.
- Vepřová žebírka, čočku, stroužky česneku a bylinky dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vše vaříme 45 minut.
- Balsamikový ocet dáme do druhého menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme, až se ho polovina odpaří.
- Maso vyjmeme z vývaru a necháme chvíli v octě.
- V pekáči rozpálíme olej, přendáme do něj žebírka, přisypeme fenykl a prudce je osmažíme dozlatova. Pak do pekáče přilijeme 4 dl vývaru z hrnce, vložíme ho do trouby předehřáté na 180 stupňů a hodinu maso pečeme. V průběhu pečení ho obrátíme.
- Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme je a společně se směsí v hrnci a octem přidáme po hodině pečení k masu do pekáče. Vše opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě 15 minut dusit.
- Žebírka a čočku rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.