Pečená vepřová žebírka s čočkou

Ingredience


Balsamico ocet 250 ml
Česnek 2 stroužek
Čočka jedlá 200 g
Fenykl obecný 1 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata Cherry 0.5 kg
Rozmarýn čerstvý 1 hrst
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 hrst
Vepřová žebra 1.5 kg
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Česnek oloupeme. Čočku propláchneme v sítu studenou vodou.
  2. Vepřová žebírka, čočku, stroužky česneku a bylinky dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vše vaříme 45 minut.
  3. Balsamikový ocet dáme do druhého menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme, až se ho polovina odpaří.
  4. Maso vyjmeme z vývaru a necháme chvíli v octě.
  5. V pekáči rozpálíme olej, přendáme do něj žebírka, přisypeme fenykl a prudce je osmažíme dozlatova. Pak do pekáče přilijeme 4 dl vývaru z hrnce, vložíme ho do trouby předehřáté na 180 stupňů a hodinu maso pečeme. V průběhu pečení ho obrátíme.
  6. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme je a společně se směsí v hrnci a octem přidáme po hodině pečení k masu do pekáče. Vše opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě 15 minut dusit.
  7. Žebírka a čočku rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.