Kompot z mišpulí s kořením a octem
Ingredience
Citronová kůra |
1 ks |
Cukr krystal |
2 kg |
Hřebíček |
4 ks |
Mišpule |
3 kg |
Ocet kvasný lihový |
1 l |
Skořice celá |
1 ks |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Zralé mišpule přebereme, očistíme a důkladně omyjeme. Vložíme do kastrolu, zalijeme vroucí vodou a povaříme do poloměkka. Vyjmeme a necháme okapat.
- Ocet vlijeme do hrnce, přidáme cukr, hřebíček, citronovou kůru a celou skořici a přivedeme k varu. Přisypeme mišpule, krátce povaříme a odstavíme. Odložíme a necháme stát 24 hodin. Poté opět několik minut vaříme a mišpule vyjmeme. Rozdělíme je do sklenic.
- Nálev scedíme, přivedeme k varu a ihned jím zalijeme ovoce. Důkladně uzavřeme a zabalené v dece necháme vychladnout. Uložíme na temném a studeném místě.