Gazpacho s opečenými červenými paprikami
Ingredience
Bazalka |
3 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Paprika červená |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata soudková |
7 ks |
Rajčatová šťáva |
800 ml |
Šalotka |
4 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Tabasco |
0.25 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Červené papriky nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.Oloupané šalotky a česnek nasekáme na jemno, dobře vyzrálá soudková rajčata nakrájíme na kostky.
- V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm šalotky, česnek, tymián a bobkový list. Česnek a šalotky by měly změknout, nesmí však změnit barvu. Přidáme proužky paprik a bazalku, prudce opékáme 5 minut, dokud papriky nezměknou. Stáhneme oheň a směs zahříváme za občasného zamíchání ještě 10-15 minut. Tím se zvýrazní chuť paprik. Odstavíme z ohně, přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, sůl a pepř. Necháme odležet, nejlépe přes noc.
- Vyjmeme tymián, bazalku a bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, tabasco a rajčatový protlak a znovu krátce mixujeme.
- Polévku propasírujeme sítem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ji vychladíme.