Gazpacho s opečenými červenými paprikami

Ingredience


Bazalka 3 ks
Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Olej olivový 3 polévková lžíce
Paprika červená 3 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata soudková 7 ks
Rajčatová šťáva 800 ml
Šalotka 4 ks
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl mořská 1 kávová lžička
Tabasco 0.25 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červené papriky nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.Oloupané šalotky a česnek nasekáme na jemno, dobře vyzrálá soudková rajčata nakrájíme na kostky.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm šalotky, česnek, tymián a bobkový list. Česnek a šalotky by měly změknout, nesmí však změnit barvu. Přidáme proužky paprik a bazalku, prudce opékáme 5 minut, dokud papriky nezměknou. Stáhneme oheň a směs zahříváme za občasného zamíchání ještě 10-15 minut. Tím se zvýrazní chuť paprik. Odstavíme z ohně, přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, sůl a pepř. Necháme odležet, nejlépe přes noc.
  3. Vyjmeme tymián, bazalku a bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, tabasco a rajčatový protlak a znovu krátce mixujeme.
  4. Polévku propasírujeme sítem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ji vychladíme.