Pečená jablka s mandlemi a vanilkovou omáčkou

Ingredience


Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 40 g
Jablka 8 ks
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Rozinky tmavé 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Šťáva jablečná 100% 1 dl
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce smícháme rozinky s jablečnou šťávou, necháme je krátce uležet a pak v sítu okapat.
  2. Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je, najemno nakrájíme a prudce osmažíme v suché rozpálené pánvi.
  3. Z bílku ušleháme tuhý sníh, který smícháme s osmaženými mandlemi, cukrem, rozinkami a skořicí.
  4. Jablka omyjeme, jádřince z celých jablek vykrojíme. Otvory po jádřincích pokapeme citronovou šťávou a naplníme mandlovou směsí. Jablka naskládáme do zapékací mísy, na každé dáme kousek másla.
  5. Jablka v zapékací míse vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů Celsia, pečeme je přibližně 20 minut, až jsou měkká.
  6. V misce zatím smícháme zakysanou smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem.
  7. Upečené vlažná jablka rozdělíme na talíře, přidáme k nim smetanovou směs a podáváme.