Pečená jablka s mandlemi a vanilkovou omáčkou
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
40 g |
Jablka |
8 ks |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Rozinky tmavé |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Šťáva jablečná 100% |
1 dl |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce smícháme rozinky s jablečnou šťávou, necháme je krátce uležet a pak v sítu okapat.
- Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je, najemno nakrájíme a prudce osmažíme v suché rozpálené pánvi.
- Z bílku ušleháme tuhý sníh, který smícháme s osmaženými mandlemi, cukrem, rozinkami a skořicí.
- Jablka omyjeme, jádřince z celých jablek vykrojíme. Otvory po jádřincích pokapeme citronovou šťávou a naplníme mandlovou směsí. Jablka naskládáme do zapékací mísy, na každé dáme kousek másla.
- Jablka v zapékací míse vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů Celsia, pečeme je přibližně 20 minut, až jsou měkká.
- V misce zatím smícháme zakysanou smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem.
- Upečené vlažná jablka rozdělíme na talíře, přidáme k nim smetanovou směs a podáváme.