Zimní polévka s kapustou, brambory a houbami

Ingredience


Houby sušené 15 g
Voda pitná 2 dl
Kroupy ječné 20 g
Voda pitná 4 dl
Brambory 400 g
Celer bulvový 30 g
Česnek 1 ks
Cibule 1 ks
Kapusta kadeřavá 60 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 30 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 30 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku se 4 dl vody a pod pokličkou je uvaříme doměkka. Vaříme je 25-30 minut.
  2. Omyté sušené houby dáme do misky a zalijeme 2 dl vody.
  3. Kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel – očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Oloupané brambory omyjeme a pokrájíme na kostky. Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Oloupeme cibuli s česnekem, cibuli drobně pokrájíme, česnek odložíme.
  4. V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli, kterou zpěníme. Pak přidáme kořenovou zeleninu a krátce asi 1 minutu za stálého míchání ji společně s cibulí smažíme. Poprášíme ji moukou, důkladně promícháme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, kmín a lžičku soli. Polévku pomalu vaříme, po 10 minutách přidáme scezené houby, kroupy, majoránku a vaříme dalších 10-15 minut.
  5. Ke konci vaření přimícháme prolisovaný česnek, polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.