Zimní polévka s kapustou, brambory a houbami
Ingredience
Houby sušené |
15 g |
Voda pitná |
2 dl |
Kroupy ječné |
20 g |
Voda pitná |
4 dl |
Brambory |
400 g |
Celer bulvový |
30 g |
Česnek |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Kapusta kadeřavá |
60 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
30 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
30 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku se 4 dl vody a pod pokličkou je uvaříme doměkka. Vaříme je 25-30 minut.
- Omyté sušené houby dáme do misky a zalijeme 2 dl vody.
- Kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel – očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Oloupané brambory omyjeme a pokrájíme na kostky. Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Oloupeme cibuli s česnekem, cibuli drobně pokrájíme, česnek odložíme.
- V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli, kterou zpěníme. Pak přidáme kořenovou zeleninu a krátce asi 1 minutu za stálého míchání ji společně s cibulí smažíme. Poprášíme ji moukou, důkladně promícháme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, kmín a lžičku soli. Polévku pomalu vaříme, po 10 minutách přidáme scezené houby, kroupy, majoránku a vaříme dalších 10-15 minut.
- Ke konci vaření přimícháme prolisovaný česnek, polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.