Pečená kachna podávaná s povidly
Ingredience
Kachní stehna |
800 g |
Kmín celý |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
500 ml |
Citrony |
1 ks |
Meruňky sušené |
100 g |
Pomeranče |
1 ks |
Povidla švestková |
150 g |
Skořice celá |
1 ks |
Švestky sušené |
100 g |
Tymián čerstvý |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 160 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kachní stehna posolíme, popepříme, pokmínujeme a vložíme do pekáčku. Mírně podlijeme trochou vody. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Pekáč s kachnou vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Pak stáhneme teplotu v troubě na 160 °C a pekáč zakryjeme poklicí. Je-li to nutné, ještě kachnu podlijeme a pak pečeme, dokud nezměkne, asi 120 minut.
- Zatímco se peče maso, připravíme si omáčku z povidel. Přidáme do nich šťávu vymačkanou z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přidáme skořici a tymián a podlijeme vodou. Pak přidáme sušené ovoce, například švestky a meruňky, a kůru z jednoho citronu.
- Jakmile je kachní maso upečené doměkka, odlijeme tuk a vlijeme k němu povidlovou omáčku. Pak pekáček s masem vrátíme znovu do trouby a ztlumíme teplotu na 130 °C. Pečeme zakryté poklicí ještě 20 minut. Jakmile se chutě propojí, servírujeme.