Pečená kachna podávaná s povidly

Ingredience


Kachní stehna 800 g
Kmín celý 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Voda pitná 500 ml
Citrony 1 ks
Meruňky sušené 100 g
Pomeranče 1 ks
Povidla švestková 150 g
Skořice celá 1 ks
Švestky sušené 100 g
Tymián čerstvý 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kachní stehna posolíme, popepříme, pokmínujeme a vložíme do pekáčku. Mírně podlijeme trochou vody. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Pekáč s kachnou vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Pak stáhneme teplotu v troubě na 160 °C a pekáč zakryjeme poklicí. Je-li to nutné, ještě kachnu podlijeme a pak pečeme, dokud nezměkne, asi 120 minut.
  2. Zatímco se peče maso, připravíme si omáčku z povidel. Přidáme do nich šťávu vymačkanou z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přidáme skořici a tymián a podlijeme vodou. Pak přidáme sušené ovoce, například švestky a meruňky, a kůru z jednoho citronu.
  3. Jakmile je kachní maso upečené doměkka, odlijeme tuk a vlijeme k němu povidlovou omáčku. Pak pekáček s masem vrátíme znovu do trouby a ztlumíme teplotu na 130 °C. Pečeme zakryté poklicí ještě 20 minut. Jakmile se chutě propojí, servírujeme.