Nákyp s banánem
Ingredience
Banány |
200 g |
Citronová šťáva |
30 ml |
Čokoláda hořká |
40 g |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr moučkový |
20 g |
Cukr vanilka |
40 g |
Likér banánový |
40 ml |
Maizena - kukuřičný škrob |
10 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko plnotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
15 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V rendlíku svaříme mléko se smetanou. V míse ušleháme žloutky s cukrem, do pěny vmícháme mouku smíchanou se škrobem. Po troškách přiléváme teplou smetanu a stále šleháme metlou. Nalijeme zpět do rendlíku a za stálého šlehání povaříme na mírném ohni asi 4 minuty do zhoustnutí. Odstavíme hladký krém a necháme vychladnout, občas promícháme.
- Do mixéru vložíme banány, přilijeme banánový likér a citronovou šťávu, rozmixujeme do hladkého pyré a pyré vmícháme do krému. Zapékací misky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou, dáme do lednice vychladit.
- Zatím z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících všleháme vanilkový cukr. Sníh postupně jemně vmícháme do krému. Krémem naplníme vychlazené misky a s plnými několikrát poklepeme, aby si obsah sedl. Stěrkou nebo nožem srovnáme povrch, aby byl rovný a misky rozložíme na plech.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Ještě horké poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.