Pečená krůta s citronovou strouhankou
Ingredience
Bobkový list |
4 ks |
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Krůta |
5 kg |
Olej olivový |
1 dl |
Sůl |
10 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Estragon |
10 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Petržel - nať |
10 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Chléb toastový |
300 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová kůra |
40 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Estragon |
30 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Olej olivový |
1 dl |
Oříšky piniové |
200 g |
Petržel - nať |
40 g |
Slanina vepřová |
80 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 230 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží.
- Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem.
- Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
- Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.
- Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou.