Pečená krůta s citronovou strouhankou

Ingredience


Bobkový list 4 ks
Česnek 6 stroužek
Cibule 2 ks
Citrony 1 ks
Krůta 5 kg
Olej olivový 1 dl
Sůl 10 g
Tymián čerstvý 20 g
Estragon 10 g
Máslo čerstvé 250 g
Petržel - nať 10 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 20 g
Chléb toastový 300 g
Cibule 1 ks
Citronová kůra 40 g
Citronová šťáva 20 ml
Estragon 30 g
Máslo čerstvé 150 g
Olej olivový 1 dl
Oříšky piniové 200 g
Petržel - nať 40 g
Slanina vepřová 80 g
Tymián čerstvý 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží.
  2. Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem.
  3. Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
  4. Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.
  5. Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou.