Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem

Ingredience


Brambory 1 kg
Citrony 3 ks
Hrášek 500 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 100 ml
Mořský jazyk 2 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Vývar drůbeží 140 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře umyté brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl a horké mléko. Kaši udržujeme teplou.
  2. V hrnci rozehřejeme 50 g másla, na kterém doměkka opečeme oloupané šalotky nakrájené na plátky. Přimícháme hrášek a po několika minutách přilijeme horký drůbeží vývar. Vaříme přibližně 10 minut, až hrášek změkne a tekutina se vyvaří na polovinu.
  3. Čtyři malé mořské jazyky (po 500 g) bez hlav, ploutví a kůže osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje a 50 g másla, přidáme ryby, které opékáme z obou stran asi 6 minut dozlatova. Maso by se mělo snadno uvolňovat od kostí.
  4. Citrony omyjeme, dva z nich rozkrájíme po délce na čtvrtky. Ze třetího vymačkáme šťávu.
  5. Ryby přemístíme na nahřáté velké talíře, z jedné strany je doplníme uvařeným hráškem s plátkem citronu, a z druhé strany bramborovou kaší.
  6. Pánev vrátíme na oheň, rozehřejeme v ní zbývající máslo. Pánví kroužíme, dokud máslo nezačne pěnit a hnědnout. Přidáme citrónovou šťávu a takto ochuceným máslem přelijeme ryby na talířích.