Kyselice s uzenou klobásou a sušenými houbami

Ingredience


Brambory 300 g
Cukr krupice 1.5 kávová lžička
Klobása uzená 180 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 2 špetka
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový 0.5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.1 l
Zakysaná smetana 3 dl
Zelí kysané 250 g
Houby sušené 3 polévková lžíce
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Promyté sušené houby dáme do misky a zalijeme je 2 dl vody. Necháme je namočené asi 1 hodinu. Poté je scedíme a pokrájíme na menší kusy. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Uzenou klobásu nakrájíme zešikma na plátky.
  2. Do hrnce dáme brambory, lžičku soli, kmín, přilijeme vodu a vaříme je doměkka cca 20 minut. V polovině vaření přidáme scezené houby a klobásu.
  3. Kysané zelí promyjeme v sítu vodou. Pak je překrojíme na menší kusy a přidáme k uvařeným bramborům. Přimícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 10 minut. V misce si rozmícháme dohladka zakysanou smetanu s maizenou. Když je zelí měkké, přilijeme za stálého míchání smetanu se škrobem do polévky, dochutíme solí, pepřem a cukrem podle chuti. Pomalu vaříme 5-7 minut.
  4. Mezitím si v pánvičce rozpustíme máslo, přidáme k němu sladkou a pálivou papriku. Za stálého míchání (jen několik sekund) papriku rozpustíme a vzniklou směs přidáme do polévky. Polévku promícháme a podáváme.