Kyselice s uzenou klobásou a sušenými houbami
Ingredience
Brambory |
300 g |
Cukr krupice |
1.5 kávová lžička |
Klobása uzená |
180 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
2 špetka |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.1 l |
Zakysaná smetana |
3 dl |
Zelí kysané |
250 g |
Houby sušené |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Promyté sušené houby dáme do misky a zalijeme je 2 dl vody. Necháme je namočené asi 1 hodinu. Poté je scedíme a pokrájíme na menší kusy. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Uzenou klobásu nakrájíme zešikma na plátky.
- Do hrnce dáme brambory, lžičku soli, kmín, přilijeme vodu a vaříme je doměkka cca 20 minut. V polovině vaření přidáme scezené houby a klobásu.
- Kysané zelí promyjeme v sítu vodou. Pak je překrojíme na menší kusy a přidáme k uvařeným bramborům. Přimícháme rajčatový protlak a vaříme dalších 10 minut. V misce si rozmícháme dohladka zakysanou smetanu s maizenou. Když je zelí měkké, přilijeme za stálého míchání smetanu se škrobem do polévky, dochutíme solí, pepřem a cukrem podle chuti. Pomalu vaříme 5-7 minut.
- Mezitím si v pánvičce rozpustíme máslo, přidáme k němu sladkou a pálivou papriku. Za stálého míchání (jen několik sekund) papriku rozpustíme a vzniklou směs přidáme do polévky. Polévku promícháme a podáváme.