Kapr na polský způsob
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
80 g |
Jalovec |
1 g |
Kapr obecný |
1500 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Mrkev kořen |
60 g |
Ocet vinný |
40 ml |
Pepř černý celý |
1 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
6 g |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
250 ml |
Pórek |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
Vývar zeleninový |
250 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kapra omyjeme a odřízneme mu hlavu a ocas. Rybí hlavu a ocas dáme do hrnce, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, jalovec a očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu - pórek, mrkev a cibuli. Uvedeme k varu, dolijeme ocet a zvolna vaříme 20 minut. Petržel nasekáme na drobné kousky.
- Zbytek ryby naporcujeme a jednotlivé kousky vložíme do vývaru z rybí hlavy a zeleniny a zvolna vaříme 25 minut, poté vyjmeme. Máslo rozehřejeme, poprášíme moukou a umícháme zlatavou jíšku. Do té za stálého míchání vmícháme zeleninový vývar a pivo. Osolíme a opepříme. Získanou omáčkou přelijeme uvařeného kapra, posypeme sekanou petrželí a ihned servírujeme.