Kapr na polský způsob

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Cibule 80 g
Jalovec 1 g
Kapr obecný 1500 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev kořen 60 g
Ocet vinný 40 ml
Pepř černý celý 1 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 6 g
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 250 ml
Pórek 200 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
Vývar zeleninový 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kapra omyjeme a odřízneme mu hlavu a ocas. Rybí hlavu a ocas dáme do hrnce, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, jalovec a očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu - pórek, mrkev a cibuli. Uvedeme k varu, dolijeme ocet a zvolna vaříme 20 minut. Petržel nasekáme na drobné kousky.
  2. Zbytek ryby naporcujeme a jednotlivé kousky vložíme do vývaru z rybí hlavy a zeleniny a zvolna vaříme 25 minut, poté vyjmeme. Máslo rozehřejeme, poprášíme moukou a umícháme zlatavou jíšku. Do té za stálého míchání vmícháme zeleninový vývar a pivo. Osolíme a opepříme. Získanou omáčkou přelijeme uvařeného kapra, posypeme sekanou petrželí a ihned servírujeme.