Pirohy se smaženými bramborami

Ingredience


Brambory 300 g
Cibulka jarní 100 g
Kmín drcený 5 g
Listové těsto 500 g
Olej olivový 1 dl
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 8 g
Sýr Eidam cihla 40% 100 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme a dáme vařit ve slupce na mírném ohni. Vaříme asi 5 minut od chvíle, kdy voda začala vřít, scedíme a necháme vychladnout.
  2. Zatím na velké pánvi rozpálíme olej a osmažíme jarní cibulku doměkka. Přidáme nasekaný česnek, krátce orestujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky, vmícháme do cibulky a opékáme, dokud nezačnou zlátnout. Průběžně mícháme, osolíme, okmínujeme, opepříme.
  3. Listové těsto rozválíme na plát a nakrájíme na čtverce. Na střed každého čtverce rozložíme opečené brambory, těsto přeložíme a důkladně stiskneme okraje. Plech vyložíme pečícím papírem a pirohy s dostatečným odstupem na něj rozložíme. Potřeme ušlehaným vejcem a posypeme sýrem, který plochou dlaně vtiskneme do těsta.
  4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut dozlatova. Podáváme teplé i studené.