Pirohy se smaženými bramborami
Ingredience
Brambory |
300 g |
Cibulka jarní |
100 g |
Kmín drcený |
5 g |
Listové těsto |
500 g |
Olej olivový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
8 g |
Sýr Eidam cihla 40% |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory omyjeme a dáme vařit ve slupce na mírném ohni. Vaříme asi 5 minut od chvíle, kdy voda začala vřít, scedíme a necháme vychladnout.
- Zatím na velké pánvi rozpálíme olej a osmažíme jarní cibulku doměkka. Přidáme nasekaný česnek, krátce orestujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky, vmícháme do cibulky a opékáme, dokud nezačnou zlátnout. Průběžně mícháme, osolíme, okmínujeme, opepříme.
- Listové těsto rozválíme na plát a nakrájíme na čtverce. Na střed každého čtverce rozložíme opečené brambory, těsto přeložíme a důkladně stiskneme okraje. Plech vyložíme pečícím papírem a pirohy s dostatečným odstupem na něj rozložíme. Potřeme ušlehaným vejcem a posypeme sýrem, který plochou dlaně vtiskneme do těsta.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut dozlatova. Podáváme teplé i studené.